autómentés télen

Téli lerobbanás – Tanácsok baj esetére

A téli hónapokban az autók könnyen lerobbanhatnak a hideg és hó miatt. De ne essen pánikba, itt vannak néhány hasznos tanács, hogy segítsünk elkerülni vagy kezelni egy téli lerobbanást.

Előzze meg a lerobbanást: karbantartás télen

Az egyik legjobb módja a téli lerobbanás elkerülésének az, ha rendszeresen karbantartja autóját. Télen különösen fontos a következőket ellenőrizni:

 • Akkumulátor: Győződjön meg róla, hogy az akkumulátor megfelelően működik, és nincsenek rajta korrodált vagy laza csatlakozók.
 • Fűtés és légkondicionáló rendszer: Ellenőrizze a fűtés és a légkondicionáló rendszert, hogy meggyőződjön arról, hogy megfelelően működnek, és a szélvédőn ne legyenek repedések.
 • Gumiabroncsok: A megfelelő téli gumik használata létfontosságú a jó tapadás érdekében. Ellenőrizze a gumiabroncsok állapotát és nyomását, és cserélje le őket, ha szükséges.
 • Fékek: Az elhasználódott fékbetétek veszélyeztethetik a biztonságot. Ellenőrizze és cserélje ki a fékbetéteket, ha szükséges.
 • Olaj és folyadékszintek: Győződjön meg róla, hogy az olajszint, a hűtőfolyadék és a fékfolyadék megfelelő.

Hasznos tippek lerobbanás esetén

Még a legjobb karbantartás sem garantálja, hogy soha nem fog lerobbanás történni. Ha mégis ilyen helyzetbe kerül, kövesse ezeket a tanácsokat:

 1. Húzódjon le a leállósávba: Amint észleli, hogy autója problémát okoz, húzza le a leállósávba vagy az út szélén. Győződjön meg róla, hogy jól látható helyen áll meg.
 2. Használja a vészvillogókat: Kapcsolja be a vészvillogókat, hogy jelezze a többi sofőrnek, hogy segítségre van szüksége.
 3. Kerülje a szélsőséges hőmérsékleteket: Ne hagyja, hogy az autója fagyban vagy túl melegben álljon hosszú ideig. Ez károsíthatja a gépjárművet.
 4. Légy felkészült: Legyen mindig nálad alapvető túlélési felszerelés, például hőmérsékletnek megfelelő ruházat, víz és élelmiszer.
 5. Hívjon segítséget: Ha nem tudja megoldani a problémát, hívja a segélyszolgálatot vagy autómentőt. Ha az M3 autópályán robanna le, javasoljuk az útszakaszra specializálódott www.m3asautomentes.hu szolgáltatását.
 6. Tartsa karban a telefonját: A mobiltelefon segíthet kapcsolatba lépni a segélyszolgálattal vagy az autómentéssel.

Előzze meg a téli lerobbanást: vezessen óvatosan

A legjobb módja a téli lerobbanás elkerülésének az, ha óvatosan vezet. Kövesse ezeket az óvintézkedéseket:

 • Lassítson le a rossz időben: Csökkentse a sebességét és tartsa megfelelő követési távolságot a rossz időjárásban, például havazás vagy jeges eső esetén.
 • Óvatosan kanyarodjon: Különösen az éles kanyarokban és lejtőkön óvatosan vezessen, hogy megakadályozza a csúszást.
 • Tartsa tiszta a szélvédőt: A jó láthatóság érdekében tartsa tisztán a szélvédőt és a fényszórókat a havas vagy jeges időben.
 • Vezessen műszaki közlekedési eszközökkel: Ha az útviszonyok nehézségeket okoznak, használjon műszaki közlekedési eszközöket, például láncokat vagy téli gumikat.

A téli lerobbanás elkerülése érdekében rendszeresen karbantartson autóját és vezessen óvatosan a rossz időjárásban. Ha azonban mégis lerobbanás történik, alkalmazza ezeket a tanácsokat, hogy biztonságban maradjon és hatékonyan kezelje a helyzetet.