Növekvő turista forgalom a magyarországi szálláshelyeken

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint 2023 novemberében jelentős növekedést regisztráltak a magyarországi turisztikai szálláshelyeken.

A jelentés szerint a turisztikai szálláshelyeken 1,0 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el, ami a vendégek számában 13, a vendégéjszakák számában pedig 7,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a külföldi vendégéjszakáké pedig 8,9 százalékkal nőtt.

2023 januárjától novemberig a belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, míg a külföldi vendégek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest.

Novemberben a vendégéjszakák 75 százalékát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrálták, ahol a forgalom 6,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

Budapest továbbra is a legnépszerűbb turisztikai célpont maradt, a külföldi vendégéjszakák 68 százalékát regisztrálták itt, míg a Balaton a második legnépszerűbb turisztikai térség lett 5,5 százalékos részesedéssel.

Novemberben összesen 18 747 turisztikai szálláshely fogadott vendégeket, ebből 2221 kereskedelmi, míg 16 526 magán- és egyéb szálláshely volt. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forint volt, 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával 3,0 százalékkal kevesebbet, 2,2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok.

Január és november között összesen 38,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken, ami 1,9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.