étteremben

Így hat a nyaralás alatti étrendváltoztatás a közérzetünkre

A nyaralás sokak számára a kikapcsolódás, felfrissülés és élményszerzés időszaka, ám az étkezési szokásaink ilyenkor gyakran teljesen átalakulnak. Más alapanyagok, új ízek, eltérő étkezési időpontok, nagyobb mennyiségű étel vagy éppen rendszertelenség jellemzi ezt az időszakot. Mindez nemcsak a gyomrunkra, hanem a közérzetünkre is hatással van, hol pozitívan, hol kevésbé. Szerencsére a rendszeresen alkalmazott készítményeket általában nem felejtjük el a bőröndbe tenni, ami sokat segít azon, hogy a szervezetünk a megszokott törődést legalább ne veszítse el. Ilyen a kedvenc teánk, vitaminunk, vagy a kannabisz olaj, amit sokan a cbdoazis.hu oldalon szereznek be.

Az új ízek lelkesíthetnek, de a gyomrunk nem mindig követi a tempót

Egy mediterrán tengerparton vacsorázva könnyű elcsábulni egy tál tengeri herkentyűre vagy fűszeres fogásra, amit otthon ritkán eszünk. Az új ízek örömforrást jelentenek, serkentik az agy örömközpontját, így elsőre feldobottabbnak, lelkesebbnek érezhetjük magunkat. Azonban a gyomor-bélrendszer nem mindig alkalmazkodik ilyen gyorsan: a szokatlan fűszerek, a zsírosabb ételek, vagy éppen a sok nyers étel (például saláta, gyümölcs) puffadáshoz, hasmenéshez vagy kellemetlen teltségérzethez vezethetnek.

A rendszertelenség megbolygathatja a biológiai órát

Otthon megszoktuk, hogy reggelizünk 7-kor, ebédelünk délben, vacsorázunk 6-kor, nyaralás alatt viszont ez könnyen felborul. Késői kelések, hosszú napok, esti programok miatt előfordulhat, hogy délelőtt nem eszünk semmit, este viszont megvacsorázunk tízkor. Ez nemcsak az emésztésünkre, de az alvásminőségünkre is hat. A nehéz, késő esti vacsora zavarhatja az elalvást és felületesebbé teheti az alvást, így reggel fáradtabban ébredünk, hiába vagyunk nyaraláson.

Túl sok cukor és alkohol = hullámzó hangulat

A nyaralás gyakori velejárója a fagylalt, a koktél, a sütemények, ezek időszakos élvezetként beleférnek, de ha napi rutinná válnak, akkor gyors vércukor-ingadozásokat okozhatnak. Ez a hirtelen energialöketek és zuhanások váltakozása fejfájáshoz, ingerlékenységhez, fáradtsághoz vezethet. Hasonló a helyzet az alkohollal is: egy-egy pohár bor még lazító hatású lehet, de a túlzásba vitt alkoholfogyasztás dehidratál, terheli a májat, és másnap gyengébb közérzethez vezethet.

Pozitív oldala is van az étrendváltozásnak

A változatosság mégis hozhat kifejezetten jó hatásokat is. A friss gyümölcsök, tenger gyümölcsei, saláták, egészséges helyi ételek beépítése az étrendbe feldobhatja a szervezet vitamin- és ásványianyag-szintjét. A több séta, több vízfogyasztás és a stresszmentesebb étkezés (amikor végre nem futva eszünk valamit két munka között) szintén támogatják a jó közérzetet.

Mit tehetünk a jobb egyensúlyért?

  • Tartsunk meg napi 3 főétkezést, még ha időben csúszik is kicsit.

  • Figyeljünk a vízivásra, különösen melegben és alkoholfogyasztás mellett.

  • Próbáljunk mértékkel kóstolgatni, nem muszáj minden újdonságot egyszerre enni.

  • Mozogjunk, sétáljunk sokat, mert a mozgás segíti az emésztést is.

  • Hallgassunk a testünkre, ha valami nem esik jól, legközelebb válasszunk mást.

A nyaralás alatti étrendváltozás természetes és sokszor elkerülhetetlen, nem is baj, ha néha kilépünk a komfortzónánkból. A lényeg, hogy figyeljünk a testünk visszajelzéseire, és próbáljuk megtalálni azt az egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy élvezzük az utazást, miközben a közérzetünk is jó marad. Hiszen a pihenés akkor az igazi, ha nemcsak lelkileg, de testileg is feltöltődünk.